Vochtig motortreffen in Eenrum

Nat en verkleumd kwamen ze aan op hun Harley-Davidson, de eerste bezoekers van het Mosterdtreffen 2008, met de tent achterop helemaal uit Nijverdal naar Eenrum gereden in de regen. Het hartverwarmende ontvangst van de motorclub zorgde er echter voor dat ze het leed snel vergaten. Met de handen rond een kop mosterdsoep liepen ze even later over het sportpark om alle activiteiten rustig te bekijken.

 

Voor de tweede keer organiseerde motorclub Eenrum het afgelopen weekend het Mosterdtreffen. Zoals de organisatie het zelf omschrijft: “een motortreffen voor jong en oud, voor oud en nieuw.” De motorliefhebber kon zich ook makkelijk een dag vermaken. Arlette Julsing, woordvoerster van de motorclub hierover: “Vorig jaar bestond motorclub Eenrum 60 jaar. Toen is het idee ontstaan om een feestje te geven voor alle soorten motorliefhebber, van de klassieke toerrijder tot baansportfanaat, van wegracer tot sleutelaar. Eigenlijk was het bedoeld als éénmalig verjaardagfeestje, maar de reacties waren zo enthousiast dat we besloten door te gaan. Daar kwam bij dat uit de club zelf spontaan een aantal vrijwilligers meldde die dit evenement wel wilden trekken: de Mosterdcommissie. Dat is fantastisch gelukt! We zijn trots dat we dit jaar zo’n mooi programma kunnen bieden. Natuurlijk met dank aan de inzet en sponsoring van velen die ons een warm hart toedragen.”

 

Toerrit naar Spijk
Het programma was inderdaad vol. ’s Ochtends begon het evenement met een toertocht voor oldtimers. Samen met de Veteraan Motoren Club (VMC) was een mooie tocht uitgezet. Het startschot werd gelost bij het mosterdmuseum, hoe kon het ook anders. Helaas waren er door de regen maar weinig oldtimer-bezitters aanwezig, maar degenen die de omstandigheden wel durfden trotseren, kwamen over mooie weggetjes die zelfs een echte Noord-Groninger niet kende De 91 kilometer lange tocht ging deze keer naar Spijk, waar de innerlijke mens werd opgewarmd bij café Het Carillion. Terug in Eenrum ontvingen alle toerrijders als aandenken een pot mosterd van de plaatselijke mosterdmakerij.

 

Opstapdag
Op het terrein was ondertussen de rest van start gegaan. De KNMV hield haar opstapdag voor liefhebbers van baansport. De motorrijdersvereniging hoopt op deze wijze een vers bloed te krijgen binnen de grasbaan. Er was veel animo voor. Bert Eijbergen van de KNMV is erg tevreden over het verloop van de dag: “Mensen kunnen zowel een 125cc jeugdspecial als een zijspan proberen en het loopt de hele dag door, dus blijkbaar is er veel interesse voor deze tak van sport. Ik merk dat er veel jeugd tussen zit en dat is een positief signaal, de jeugd bepaalt immers de baansport-toekomst. Ik hoop dat dit een vervolg krijgt.”

Af en toe geven de grasbaancoureurs een demonstratie en ziet het publiek ook hoe het er in wedstrijden aan toegaat. Hoewel het baantje erg klein is, is goed te zien dat dit toch rijders van een ander kaliber zijn.

Het was de motorclub ook gelukt een aantal bekende rijders van weleer naar Eenrum te krijgen. Jan Hamers, gebroeders de Haas en Henk Snijder lieten zien dat ze het nog niet waren verleerd. De heren waren de afgelopen weken speciaal aan het sleutelen geslagen om hun oude motor in ere te herstellen. Blijkbaar beviel het goed, want een aantal van hen liet weten in het vervolg wel vaker te willen rijden.

Aan de andere kant van het terrein is nog kleiner grut bezig met mini-motoren. Ervaren instructeurs helpen de rijdertjes op weg. Maarten Bakker (6) moet stoppen, want zijn tijd is om. Aan zijn gezicht te zien is hij het daar niet mee eens: “Ik doe aan fietscross, dus ik weet wel een beetje wat ik moet doen, maar dit is ook heel leuk en ik durf al best hard te gaan. Ik ga straks nog een keer in de mini-zijspan.”

Bij de motorrijschool is het rustig. Weinig mensen durven het blijkbaar aan om een proefrit te maken op het natte asfalt. De rijschoolhouder moet het ook vooral hebben van veel publiek en vanwege de regen is de opkomst toch iets minder. De opstappers die het wel aandurven hebben geluk. De instructeur heeft alle tijd voor de proefles.

 

Trial
Voor de trialisten zat het dit jaar mee. De motorclub heeft tien meter hoge bulten klei klaarliggen om aan het einde van de zomer de grasbaan aan te pakken. Op deze bulten was een uitdagend parcours uitgezet, waar de heren hun tanden in konden zetten.

De rijders waren opgewarmd, want ’s ochtends had het merendeel meegereden met de enduro-tocht, maar moe waren ze niet te krijgen. De hele middag werden non-stops gereden (hindernisbaan waarbij de voeten de grond niet mogen raken), waarbij de rijders soms vreemde capriolen uithaalden om hun trialmotor in bedwang te houden.

 

Feest
De Mosterdcommissie had als uitsluiting van het treffen de plaatselijk bekende band ‘De Hokband’ bereid gevonden om een geweldig feest neer te zetten. De tent was vol, niemand had het meer koud, en ’s nachts hoorde je alleen nog geronk uit de tenten komen.

Was je er niet bij, dan kun je volgend jaar ongetwijfeld in de herkansing. Tot dan toe is het lekker nagenieten bij de foto’s op Motor Klassiek.

[slideshow=37]

 


LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste verhalen 😎

We sturen je geen spam en houden je e-mailadres geheim!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *