WK Superbike 2008

Maar liefst 36.000 motorliefhebbers passeerden vandaag – zondag 27 april – de kassa van het TT Circuit Assen om te genieten van een dag moderne motorsport, dat waren er de twee dagen daarvoor ook nog eens 7500. Meer dan vorig jaar en in ieder geval genoeg om een kaakbrede glimlach achter te laten op bestuur en directie van het circuit en de internationale organisatie van het WK Superbike, FG Sport. Spannende wedstrijden en een perfect weer maakten deze editie op Assen weer een geweldige ervaring.

Onder ideale weersomstandigheden genoot het publiek van een geweldig evenement. Natuurlijk gaat voor de meeste mensen de aandacht uit naar de twee Superbike wedstrijden, die beiden op spectaculaire wijze gewonnen werden door Troy Bayliss. In de eerste wedstrijd won de aan het eind van het seizoen stoppende Troy Bayliss met ruim 2 seconden voor Carlos Checa. De Duitse “Sturmer” Max Neukirchner zat de Spanjaard op het achterwiel. Het verschil was slechts 4 honderdste seconde. In de tweede Superbike wedstrijd later op de middag was het opnieuw “de Aussie” die aan het langste eind trok. Nu was het verschil met de nummer twee (Haga) slechts acht honderdste seconde. De Nederlandse Wild Card rijder eindigde de eerste wedstrijd als 20ste en de tweede wedstrijd als 23e en laatste. Vos kende een ongelukkig weekend. In de training van vrijdag reed de Ossenaar z’n Ducati total loss. Foto’s van deze crash zijn te vinden op www.tt-assen.com. Tussenstand WK na Assen: Bayliss 178 (pnT, Checa 108(pnt) en Corser 89pnt) Supersport De Nederlander [[Barry Venema]] is als 7e geëindigd in de Supersport race die op TT Circuit Assen is verreden. Andrew Pitt, rijdend voor het Nederlandse Hannspree IDS Ten Kate Hondateam en startend vanaf de derde startrij won de spectaculaire wedstrijd. Pitt bedankt zijn hele team en is blij te kunnen melden dat hij ‘back on track‘ is. Tweede werd de Engelsman Jonathan Rea. Het was de eerste keer dat Rea reed op het TT Circuit in Assen. “Ik dacht dat ik alles onder controle had, maar mijn teamgenoot verraste me, door me alsnog te passeren”. De Spanjaard Joan Lascorz eindigde als derde. Hij zegt genoten te hebben van de race en is blij met de voor hem positieve tussenstand voor het WK. (Tussenstand WK na Assen: Lascorz 70pnt, Pitt 50pnt en Parks 49pnt) FIM Cup Superstock 1000 Raymond Schouten uit Waardhuizen is tijdens de Superstock 1000 als zesde geëindigd. De Yamaha rijder reed een regelmatige wedstrijd en schoof, mede dankzij enkele valpartijen door naar de zesde plaats. De Fransman Maxime Berger won deze FIM Cup. De rijder van het Hannspree IDS Ten Kate Honda team won vorige week ook op het TT Circuit Assen. Toen tijdens de ONK. Berger deed mee in de Dutch Superbike klasse en won toen voor Arie Vos. De Italiaan Pirro eindigde als tweede, gevolgd door de Belg Simeon. In de race van de Superstock 1000 vielen 8 rijders, maar allemaal bleven ze ongedeerd. Met nog twee ronden te gaan, viel Corti, de Europees Kampioen van vorig jaar ook uit. (Tussenstand na Assen:Berger 34pnt, Simeon 32 en Pirro 30pnt. Beste Nederlanderis Raymond Schouten op een 9e plaats met 24 pnt.) EK Superstock 600 De Superstock 600 is gewonnen door de Engelsman Dan Linfoot. De Yamaha rijder won met ruim 3 seconden voor de Tsjech Vostárek. De Belg Lonbois werd derde. De Nederlanders Nigel Walraven en Alexandrov zijn niet gefinished. Beide hadden technische problemen en haalden de finish niet. International Dutch Superbike Deze toegevoegde klasse kende een spannend wedstrijdverloop waarin de 23 deelnemers in verschillende groepjes elkaar weinig ontliepen. Ghisbert van Ginhoven uit Ankeveen won weliswaar ruim, maar de tweede plaats van Ron van Steenbergen uit Bennekom mag even zo niet onvermeld blijven. Van Steenbergen moest als laatste starten omdat hij niet meegetraind had in verband met zijn deelname aan de WK Supersport. Harry van Beek uit Wezep werd derde.