Bron: Informoto

Wanneer je besloten hebt om een tweedehands motorfiets te kopen, heb je de keuze. Bij de particulier kopen of bij de dealer. In beide gevallen is het zaak van heel goed uit je doppen te kijken.

Kopen bij een dealer

Bij dealers kopen is het veiligst want die geven meestal enkele maanden waarborg. In dat geval moet je zeer goed navragen waarop die garantie slaat en een schriftelijke bevestiging vragen. Als ze zeggen dat alles in garantie is behalve de motor en enkele weken later is b.v. je spanningsregelaar kapot dan is de kans groot dat ze dat zullen weigeren te repareren omdat het volgens hen een deel van de motor is. Waarom ze het motorblok niet in garantie geven weten ze zelf heel goed. Zonder te demonteren kun je haast niet opmaken in welke staat die motor is. Al de rest (frame, velgen, remschijven, remmen, stuur, balhoofd,…) zijn gemakkellijk te controleren met weinig of geen sleutelwerk. Van die componenten is hij dus vrij zeker dat ze in goede staat zijn, dus daar kan hij met een gerust hart garantie op geven…

Particulier kopen

Een motorfiets particulier kopen is eigenlijk vrij risicovol. Met een handvol tips en een kleine rit van enkele kilometers kun je echter al heel wat symptomen en problemen ontdekken voor je dure geld verwisselt van eigenaar.

Controle !

De te controleren punten zijn opsplitsbaar in statische en dynamische.

Statische punten zijn te controleren als de machine nog stilstaat.

Dynamische elementen controleer je al rijdend.

Al deze elementen omschrijf ik heel uitvoerig. Sommige testen kunnen alleen uitgevoerd worden mits wat sleutelen aan de motorfiets. Reken er maar niet op dat de eigenaar of dealer dat zal toelaten. Zaken zoals de slijtage van het voortandwiel, de zuigers van de remklauw, de compressie van de cilinders zul je niet kunnen controleren. Maar er zijn meer dan genoeg items die je wél kunt controleren. Desondanks blijft de aankoop van een tweedehands motor bij een particulier een riskante onderneming. Ben je niet zeker van je stuk, vraag dan iemand mee die er meer van weet. Een groot voordeel is dat die persoon niet blind zal zijn voor fouten. Inderdaad, de kans is heel groot dat als je de machine van je dromen hebt gevonden, dat je dan te gemakkellijk over bepaalde gebreken gaat. Een nuchter iemand aan je zijde hebben kan je veel problemen besparen. Maar ook een ervaren iemand kan onmogelijk de verborgen gebreken (zoals een barst in het frame, een krom frame, een slechte motor) ontdekken. Maak je dus niet kwaad op hem. Heel erg belangrijk bij de aankoop is, dat je een factuur of verkoopsovereenkomst hebt. Dan kun je bij eventuele ernstige conflicten met bewijzen naar de rechtbank stappen.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste verhalen 😎

We sturen je geen spam en houden je e-mailadres geheim!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *