Een jaar na het begin van de productie van de R24 kon er in 1950 ook weer een klassiek boxermodel van 500 cc geleverd worden. De R51/2 was, net zo als de R24, een herzien model van voor de oorlog. In het blok werden de kleppen door twee nokkenassen via stoterstangen bediend. De wezenlijke vernieuwingen werden gevormd door andere kleppendeksels, een nieuwe afdekking voor het luchtfilter, koppen met ingeschroefde lagerblokken voor de tuimelaarassen en schuin opgestelde Bing carburateurs. Het rijwielgedeelte kreeg de voorvork van de R51/3 het dempersysteem van de R75.
Met de R51/3 uit 1951 kwam er een nieuwe motor met centrale nokkenas en magneetontsteking op het toneel. Op hetzelfde moment werd de R67 met een cilinderinhoud van 594 cc en een twee pk hoger topvermogen als zijspantrekker aangeboden. Weer een jaar later kwam de nog twee pk sterkere R67/2. De R67/2 had ook de voor BMW nieuwe duplex voorremmen, die in 1954 weer door volle naafremmen werden opgevolgd. De R68 uit 1952 was weer een hoogtepunt voor BMW. De op het R67 blok gebaseerde 594 cc kopklepmotor leverde door langere klepopeningstijden, grotere kleppen en een hogere compressie een rijke 35 pk. Bij 7000 omw/min. De van een telescoopvoorvork en plunjervering voorziene luxe sportmotor ging internationaal de geschiedenis in als de “honderdmijls racer”. De R68 had een topsnelheid van meer dan 160 km/u
In 1955 bracht BMW met de R50 en de R69 van respectievelijk 494 cc en 594 cc motoren met een nieuwe technologie voor het rijwielgedeelte. Het voorwiel werd gevoerd door een twee benige, ge­duwde schommelarmvoorvork. De tot op dat moment gebruikte plunjer­vering werd vervangen door een scharnierende achtervork. De “Super­bikes” uit de zestiger jaren zouden, voor zover het Duitse seriemotoren be­­trof, de sportmodellen R50S en R69S worden. Met 35 pk uit 494cc en 42 pk uit 594 cc waren dit de droom­mo­toren in de jaren van de steeds kleiner wordende motormarkt. Ze hielden stand tot op de drempel van de zeventiger jaren, toen de explosieve groei van de motormarkt zich begon af te tekenen.

[TABLE=22]

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste verhalen 😎

We sturen je geen spam en houden je e-mailadres geheim!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *