[nggallery id=80]

De mooiste ééncilinder aller tijden…

Weinig antieke motorfietsen zijn zo herkenbaar aan hun motorblok als de “Big Panther” gemaakt in het Engelse Cleckheaton. Gestart onder de naam Phelon & Moore stichters van de firma in 1904, werden van 1924 kopkleppers 499cc gemaakt die zowel als snelle tourers maar ook als racemachines werden gebruikt.

In 1947 ontstaat de Panther M100 viertakt 598cc, waarbij het motorblok net zoals voorheen de voorste framebuis vervangt, ook ‘sloper’ genoemd. De motor werd vooral gebruikt om uitzonderlijke grote sidecars te trekken want de hele familie profiteerde mee van de aankoop.

Model 100 had een twin port cilinderkop dus twee uitlaten die het uiterlijk toch iets sportiefs geven en een motorblok gemaakt voor een lang leven zonder veel problemen. Bij het starten van deze zware ploffer heb je een handig half compressie mechanisme, anders heb je veel kans je voet te verbrijzelen bij het kickstarten. Goede rijeigenschappen krijg je door de vooroorlogse “WEB” vork door de “Dowty oleomatic vorken” te vervangen, waarbij lucht als vering wordt gebruikt.

Tot de jaren zestig werden versnellingsbakken van Burman, Lucas magdynos en Amal carburators ingebouwd tot het liedje over was in 1967 vanwege financiële problemen.

Auto’s, bromfietsen en scooters hadden na de oorlog de motorfiets verdrongen en de reeds fel verzwakte industrie overal in Europa van de kaart geveegd. Van de duizenden merken van voor de Tweede Wereldoorlog bleven einde jaren zestig slechts een vijftigtal over.

De Panther M100 is te zien in het Oldtimer Motoren Museum in Oudenburg, België. Online via www.oldtimermotorenmuseum.be.

Maar een motorfiets moet rijden, dus zien we deze Panther niet alleen in het museum staan, maar maakt eigenaar Johan Schaeverbeke de omgeving van Zeeuws Vlaanderen en Nederland er onveilig mee.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste verhalen 😎

We sturen je geen spam en houden je e-mailadres geheim!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *