Vijftig jaar Triumph Bonneville

[autoviewer=50]
Volgend jaar viert Triumph de vijftigste verjaardag van de Bonneville. Natuurlijk best een prestatie in de motorwereld, waar veel Engelse merken de Japanse invasie in de jaren zeventig niet hebben overleefd. 

Die verjaardag wordt uitbundig gevierd: met een aantal thema-modellen in 2009. Van de Bonneville T100 komt er een limited edition. 650 Bonneville T100 50th Anniversary motoren zullen gebouwd worden. Deze zullen voorzien zijn van een uniek kleurenschema dat zal bestaan uit een combinatie van blauw en oranje. Daarmee brengt Triumph eer aan de eerste Bonneville die in 1959 verkocht werd. De Anniversary modellen zullen verder voorzien zijn van tal van detailwijzigingen terwijl op het stuur gemonteerde identificatieplaatjes en door John Bloor -de eigenaar van Triumph Motorcycles Ltd.- ondertekende certificaten de authenticiteit van deze motoren zal staven.

De standaard Bonneville krijgt voor 2009 gegoten wielen die zijn Seventies look benadrukken. Ook ergonomisch zijn er veranderingen doorgevoerd. Zo is de zithoogte verlaagd waardoor de twin beter hanteerbaar wordt dan voorheen. De Bonneville SE, een versie met speciale afwerking, zal eveneens verkocht worden. Deze motoren krijgen een two-tone lakwerk, geborstelde aluminium zijcarters en een aangepast dashboard. De op de jaren ’60 geïnspireerde Bonneville T100 zal ook in 2009 geïntroduceerd worden; hij zal voorzien zijn van kleine detailwijzigingen en leverbaar in twee nieuwe kleurenstellingen. Een wit gelakte uitvoering zal net als een blauwe versie leverbaar zijn.

Thunderbird
Triumph onthulde ter gelegenheid van zijn Global Dealer Conference te Birmingham, aan zijn wereldwijd dealernet de nieuwe Triumphs voor modellenjaar 2009. Daar werden ook plannen onthuld om een staande parallel tweecilinder cruiser te ontwikkelen… de nieuwe Thunderbird die uiteindelijk als 2010 model verkocht gaat worden. Daarmee blijft het merk voortborduren op klinkende namen uit een roemrucht verleden. Vaak modellen met de allernieuwste technieken, verhuld door een stijlvol klassiek ontwerp. Misschien is het dan voor de Triumph-liefhebbers onder ons, die bij de naam terugdenken aan de ranke stoere twin een teleurstelling dat het bij de nieuwe Thunderbird om een zware cruiser gaat met een cilinderinhoud van maar liefst 1,6 liter, wel verdeeld over twee cilinders. Dan praat je over serieuze potten en rake klappen voor het stoplicht. Het ding is uitgevoerd met zesbak, optionele ABS en primaire overbrenging per tandriem. En kan volgens de meest wilde fantasieën worden gecustomised. 

Street Triple R en Daytona 675Triump Street Triple R
Helemaal nieuw in de line-up is de Street Triple R. Voor de naked bike liefhebber werd deze voorzien van de beste onderdelen, zoals Triumph ons meldde. En verder: “De Street Triple R is hiermee het hoogst bereikbare in de naked-bike klasse, elke motorrijder die hem niet heeft zal de R zien als het ultieme doel van zijn motorgeschiedenis. Het zal niemand kunnen ontgaan als de R zich meldt, het uiterlijk is onweerstaanbaar door een combinatie van de compleet nieuwe Matt Graphite kleur met Matt Blazing Orange accenten.” Later zal een ‘omgekeerde’ kleurencombinatie volgen: Matt Blazing Orange met Matt Graphite accenten.
De huidige Daytona 675 won al jaren op rij alle supersport vergelijkingstesten. Nu is de superbike nog eens verbeterd. Levert 3 pk meer en weegt 3 kg minder. Dat betekent dat je nu flink kunt lunchen voordat je gaat rossen en nog steeds sneller bent dan je maat op het 2008-model. Later remmen voor de bocht bij de supermarkt kan ook middels de allernieuwste Nissin monoblock remklauwen. Gelukkig herkennen we de 2009-versie van de superbike aan het nieuwe dashboard, koplamp en kuipruit en zijn we extra gewaarschuwd. Het 2009-model wordt leverbaar in Jet Black als Tornado Red.

abonneer gratis!!!

Abonneer gratis op onze maillinglist en word automatisch op de hoogte gebracht wanneer er weer iets interessant is te lezen.

Overige modellen in 2009
De Rocket III, Rocket III Classic, Rocket III Touring, Speed Triple, Tiger, Sprint ST, America, Speedmaster, Scrambler en Thruxton blijven in het aanbod voor modeljaar 2009. Ze worden voorzien van diverse herziene details en leverbaar in nieuwe kleurenstellingen. Van de Scrambler komt er bijvoorbeeld een Matt Khaki Green versie op de markt.

Bijpassende outfit
Natuurlijk gaan we tegenwoordig niet meer in gewoon onze leren jas met spijkerbroek, leverbaar is in standard black en black en de spijkerbroek in blueish blue en standard blue, want elke zichzelf respecterende motorfabrikant  koppelt een heuse kleding- en gadgetslijn aan haar modellen. Zo wordt de kledinglijn van Triumph behoorlijk uitgebreid en aangepast voor 2009. Meer dan de helft van het aanbod is compleet nieuw. Er werd zelfs in samenwerking met Alpinestars een nieuwe modellenlijn ontwikkeld. Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Bonneville is er een nieuwe kledinglijn en een nieuwe zomercollectie T-shirts ontworpen. In die collectie bevindt zich ook een nieuw ontwerp dat geïnspireerd is op de legendarische link tussen Triumph en Steve McQueen.

Een hele hoop nieuws dus voor het modellenjaar 2009 vanuit de Triumph wandelgangen. Misschien moesten we zelf ook maar eens gaan shoppen voor zo’n traditionele Engelsman.