Een Poolse landdag

Als je dan hoort dat er in de Binnenlanden van Polen ook beurzen worden georganiseerd, dan moet er even rondgebeld worden. De touringcar chauffeur die een bus plus tandem-asser van zijn baas mocht lenen was er ook bij. Het gezelschap dat in Arnhem samenkwam was gevarieerd. Voordat we 400 km gereden hadden, waren de twee foutieve corps balletjes dronken en irritant. Tweehonderd kilometer verder werden ze achtergelaten op een donkere parkeerplaats vol meisjes die nog lang niet klassiek, maar wel hoogst beschikbaar waren. In de buurt van Bydgoszcz zag Polen er inderdaad uit als Oostblok.

De auto- en motorbeurs werd wat buiten de bebouwde kom gehouden. Tussen een stel grauwe flatblokken. Stalletjes waar huisgestookte sterke drank werd verkocht. Veel van uitbundige hakenkruizen voorziene souvenirs uit WOII, walmende vuurtjes waarboven single grade worsten wraakzuchtig lagen te smeulen, een container met Honda onderdelen die waarschijnlijk zijn stop in de haven van Antwerpen had gemist, alweer het soort meisjes die zeker nog niet houderschapsvrij waren. Ze keken beroepsmatig vrolijk maar hadden niet echt veel schik zo te zien.  Mannen met geschoren hoofden in semi militaire outfits. Wapens vanaf eenvoudige 9mm Tokarevs tot in licentie gemaakte AK47’s.

Een Poolse landdag
Er was ook veel niet klassiek aanbod

Er stonden ook motoren. Met de Duitse kenteken platen er nog op en met moedeloos doorverbonden bedrading van de contactsloten. Wat Jawa’s en WSK’s. Na de eerste emoties afgedempt te hebben met een paar nog nasmeulende cholesterol bommen en bier gingen we voor ons uiteindelijke doel: zeldzame dingen scoren. Als een Kalashnikov met munitie maar 200 euro kost, dan mag een klassieke motor niet veel meer kosten. CWS motoren, Junaks, Lechs, Osa’s Podkowa’s, Sokols, WSK’s en Wul-Gums zijn leuk. De insteek was om een Sokol of een Junak te scoren. Maar er kwam wat tussen. Een dronken wapenverkoper wilde de kwaliteit van zijn handel aan een net zo dronken potentiële koper showen. Hij hief het machinegeweer en joeg een clip de grijze lucht in. Er ontstond enige verwarring waarbij een barbecue walmend omviel waardoor de vette worsten over het gravel rolden.

Een jonge man deed een greep in de voorraad Nazi souvenirs en ging er snel van door. De ex-eigenaar rende de dader met een half lege fles wodka achterna. De andere helft van de fles had de scherpte uit zijn sprint gehaald. In de verte joelden sirenes. Een stel Poolse agenten ging een paar keer met de wapenstok zwaaiend tussen de aanwezigen door en verdween weer met achterlating van wat beschadigde locals. Al met al werd het toch weer gezellig. Polen die deze kant opkomen hebben gelijk.En wij kennen alleen aardige exemplaren.

abonneer gratis!!!

Abonneer gratis op onze maillinglist en word automatisch op de hoogte gebracht wanneer er weer iets interessant is te lezen.