De Leertent stopt ermee. Na 77 jaar

 

Op 1 januari 1935 werd De Leertent Motorkleding opgericht door Joop Veenendaal. Zelf was hij fervent motorrijder maar kon lang niet altijd geschikte kleding kopen. Als chauffeur bij de HEMA kwam hij in het hele land, dus ook regelmatig in de Langstraat in Brabant. Leer, voeringstoffen en fournituren inkopen was geen probleem in die tijd. Zelf maken heeft hij zichzelf aangeleerd, maar hij ging ook ´in de leer´ bij Kobus in Utrecht.

De naam is ontstaan door de combinatie van kampeertenten, lederen kleding en tent als synoniem voor winkel. Joop stierf in 1981. In de afgelopen 77 jaren is de koers steeds bijgesteld en aangepast door vraag en aanbod. Dat is nooit veranderd. Juist daarom zal nu de stekker eruit worden getrokken.

Rolf Veenendaal nam de zaak over in 1975. De film Easy Rider veranderde in directe zin de acceptatie en vooral de stijl van het motorrijden. “Nu ben ik 60 en sta al 44 jaar in de winkel. Vele winkels en merken heb ik zien komen en ook weer gaan. Altijd deden wij de winkel op eigen manier. Nooit schreeuwerig, nooit veel ophef, maar met het eigen kritische inkoopbeleid, altijd wel in het belang van de klant. Vaak trendsettend, soms trendvolgend.
Er zijn geen natuurlijke opvolgers, maar ik zou het ze ook niet adviseren de zaak over te nemen. Er is in de nabije toekomst geen ruimte meer voor detailhandel zoals dat ooit bedoeld was. Jammer? We zullen het spoedig weten. De Leertent was ‘Old-Skool’ en dus tegen online-verkoop. Individuele benadering en advies vallen daarbij vrijwel weg. Uitzoeken bij een andere winkel en later, uit binnen of buitenland, kopen via Internet. Altijd voordeliger, zo lijkt het. After Sales? Geen idee. Voorlopig voor de collega- winkeliers dus de Bricks & Clicks. Daarna een gevecht met een te lage marge”.

abonneer gratis!!!

Abonneer gratis op onze maillinglist en word automatisch op de hoogte gebracht wanneer er weer iets interessant is te lezen.

Internet heeft geweldige voordelen, maar in The End: It kills us all!

In 1995 zijn wij onder de naam Cowhide Company Distribution begonnen met groothandel. De ROOF helmen uit Frankrijk zijn het hoofdbestanddeel. Wij zullen de groothandel vanaf een andere, nu nog onbekende, locatie voortzetten.

De laatste dag open is vooralsnog zaterdag 20 april 2013.

 

Het eind van een tijdperk is voor dat moment dus waardig af te sluiten met een bezoek aan Amsterdam, aan de Leertent. Waar ook liefhebbers van klassiekers professioneel geholpen op de vriendelijkste manier aan de beste spullen kunnen komen.