Oude liefde roest niet
Op basis van een overeenkomst met NSU bouwde Wanderer in de dertiger jaren toch weer gemotoriseerde fietsen en lichte motorfietsen met 60cc, 75cc, 98cc en 123cc Sachs en JLO motoren, deze Wanderers werden ook in beperkte mate Nederland verkocht. Die beperkte verkoop was verklaarbaar, omdat met name veel Nederlandse fabrikanten zoals Burgers, B.M.I., Sparta, Eysink, Simplex, Gazelle, Cyrus, Juncker, Germaan en Batavus op hetzelfde vinkentouw zaten, waardoor de concurrentie moordend was. Dan bestond er ook nog DKW, dat met zijn 98cc RT model een groot deel van de lichte motorenmarkt beheerste. In Duitsland moest Wanderer niet alleen opboksen tegen DKW, maar ook tegen Express, Hercules, NSU, Panther, Mars, Miele en vele anderen. Minder bekend is dat Wanderer in de 100cc klasse ook een model heeft uitgebracht met de fameuze drieversnelling 98cc DKW motor, die werd toegepast in het RT model. DKW leverde dit blokje overigens, wat minder bekend is, ook aan Zweedse motorfabrikanten.

Dat er ooit een Wanderer gemaakt is met een DKW RT 98cc motor, ontdekte ik tijdens een motorbabbel met motorhobbyist Freek Posthumus uit Vijfhuizen. Freek is de trotse bezitter van bijkans alle DKW RT 98cc modellen die ooit gemaakt zijn, vandaar zijn sterke interesse in andere met zo’n krachtbron uitgeruste motoren. Op dat “bijkans” hoop ik in de nabije toekomst nog eens terug te komen, maar dat wordt dus een ander verhaal.

[singlepic id=853 mode=watermark]

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste verhalen 😎

We sturen je geen spam en houden je e-mailadres geheim!

4 reacties

 1. Hoi Freek of andere lezer,

  Leuk artikel en een trio heb ik helaas niet maar ben wel in het bezit van een Wanderer uit 40 met een sacks blokje.

  Oldtimer groetjes Ton

 2. Hallo, ik was vroeger in bezit van een groene wanderer brommer,zoek me rot om zo’n brommer of misschien heeft iemand een foto??
  Hoor het graag.

 3. ik heb ook een wanderer met een jlo blokje (fp) 2 versnellingen.
  het frame is gestraalt en staat in de primer. Wat ik mis zijn de
  wielen.Mocht iemand iets hebben,ofweet wat voor wielen (24 of 26)
  er in moeten hoor ik dat graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *