Gehoorbescherming. Is dat wat?

De meest succesvolle triggermechanismen om tot aankoop over te gaan zijn angst en (de hoop op) sex. In die volgorde.  Voor wat de sex betreft gaat het in de praktijk van de gemiddelde motorrijder vaak mis. Vrouwen hebben doorgaans eerder een gedoogbeleid ten opzichte van motoren dan dat ze er erg opgewonden van worden. En een helm is de pest voor een zorgvuldig gestyleerd kapsel. Zo! Maar met de verkoop van angst komen de verkopers heel breed weg. Want wie wil er – bijvoorbeeld –  nu doof worden?
Vroeger reden we zonder gehoorbescherming. Zonder helm. En hoeveel je ook over de moderne veiligheidswaanzin kan zeggen: Helmen hebben hun nut bewezen en gehoorschade is bekend uit heel veel lawaaiige ‘ werk’ omstandigheden

De meest succesvolle triggermechanismen om tot aankoop over te gaan zijn angst en (de hoop op) sex. In die volgorde.  Voor wat de sex betreft gaat het in de praktijk van de gemiddelde motorrijder vaak mis. Vrouwen hebben doorgaans eerder een gedoogbeleid ten opzichte van motoren dan dat ze er erg opgewonden van worden. En een helm is de pest voor een zorgvuldig gestyleerd kapsel. Zo! Maar met de verkoop van angst komen de verkopers heel breed weg. Want wie wil er – bijvoorbeeld –  nu doof worden?

De wat ouderen onder ons, of de vaders van de wat jongeren zullen het ooit hebben meegekregen: van masturberen wordt je doof. “WAT ZEG JE?!” Ik zeg: ‘’Ach laat maar…’ Die bewezen ongefundeerde dreiging is omgezet in de actuelere aanpak: ‘Van motorrijden/ concertbezoek wordt je doof.’ En daar is een verdienmodel voor bedacht: Gehoorbeschermingsartikelen.  Dat is drie keer de woordwaarde trouwens.

Doof worden van motorrijden. Gelukkig dat ik dat niet wist. Anders had ik nu niets meer gehoord. Want:  toen ik 15 was werd mijn eerste motorfiets door de politie gestolen. En intussen loop ik alweer bijna tegen de vier kruisjes op twee wielen aan. Bijna 40 jaar motorrijden met als laagste kilometrage een sneue 2000 tijdens een jaar waar in heel hard gewerkt werd tot een vette 40D+ kilometer in een jaar waarin de motor niet alleen als woonwerker , maar ook als reisgezel voor een heel leuke vakantie werd gebruikt. Maar zo door de bank genomen zit ik op 20D kilometer per jaar. Dat allemaal hoogstens met een middenklasse helm op de kop. En zonder gehoorbescherming. In mijn diensttijd moest ik oorpluggen op de schietbaan gebruiken. Maar die vielen telkens naar binnen. Heel traumatiserend. Een echt snelle rijder ben ik nooit geweest. Alleen de rit in een ruk vanaf ergens onder Milaan naar huis was een paar jaar terug iets dat mee aan het denken zette. Op de ouwe trouwe Guzzi  werd de snelheid constant op 150+ kilometer per uur gehouden. Bijna 1100 kilometer lang. Door de regen. Dat is een tempo waarbij mijn ROOF botspet zich  niet helemaal happy bij voelt.

En terecht. Want daar heeft hij niet voor geleerd. De volgende dag liep ik tot bedtijd met een fluittoon in mijn oor. In bed draag ik oorpluggen omdat mijn Lief snurkt. De fluittoon wordt veilig achter de plug opgesloten. Dan stikt hij wel. De dag daarna was alles weer in orde. In de zin van: er floot niets meer. Maar dat zet je wel aan het denken.  Jammer genoeg denk ik niet zo snel.

Maar toch: In gezelschap heb ik moeite me op een spreker te focussen. Een normale spreekstem gaat voor mij maar al te makkelijk op in het geroezemoes.  Dan hoor ik alleen nog maar een onbestemd ‘Rabarberabarber.’ Het helpt aanzienlijk wanneer je de heer of dame in kwestie dan strak naar de lippen gaat kijken, maar dat kan tot misverstanden leiden.  En bij kerels met baarden kan je niet zien wat ze zeggen.

Voorkomen is natuurlijk beter is dan genezen maar  het  is dan achteraf best grappig om die gehoorschade argumenten eens te toetsen. En intussen is er een hele rij aanbieders die een wissel trekken op de vergrijzing; allemaal bedrijven of ketens die gokken op de komende aftakeling van de baby boomers. Daar kan je niet vlug genoeg bij zijn! Natuurlijk zijn al die specialisten gefocussed op het afnemen van gehoortesten om gehoortoestellen te verkopen. Maar vaak leveren ze ook nog geluiddempers / oorpluggen. Blijkbaar voor klanten met een te goed hoortoestel. Of voor ons motorrijders. Vanuit de emotioneel praktische insteek ga ik voor Beter Horen. Want wat Willeke Alberti kan, dat kan ik ook. En een bezoekje bij Beter Horen is zo geregeld. Er zit binnen een straal van 10 kilometer een vestiging aan mijn kant van de IJssel en aan de andere kant van de IJssel. Ik ga naar Doesburg. Want daar heb je ook terras de Waag en een Italiaanse ijswinkel.

Bij Beter Horen loop je dus gewoon naar binnen voor een gehoortest. De vriendelijke verkopers zullen dan zeker aansturen op de aanschaf van zo’n geluidspompje in een- of meerdere oren.  En bij hun doelgroep zullen ze dan waarschijnlijk aardig scoren. Willeke Alberti blijkt trouwens reklame te maken voor de concurrentie; voor Schoonenberg. Beter Horen doet het met vader en zoon Jolink. Of met een of andere DJ. Tot zover het nut van reclame. Of misschien lette ik gewoon niet goed op. Maar of een jonge God na veertig jaar motorrijden al klant wordt?

De test moet uitkomst geven. Ik krijg een koptelefoon op die piept. Zie het als een bezoek voor een nieuwe bril aan de opticien. Maar dan voor je oren. Thuis Google ik nog wat rond. Het miegelt op het net van de hoortesten. Ik prik er een paar en scoor ‘goed’ tot ‘redelijk’. Dat klopt dus ook allemaal aardig.

Beter laat dan nooit:  Feitelijk blijkt de schade dus bijzonder mee te vallen. Sterker nog; ik heb een prima gehoor voor iemand van 65. Dat valt binnen de marges van 10 jaar links en rechts van het gemiddelde. En denk er om dat die 65’ers krasse knarren zijn. Ik ben dus blij dat ik me nooit bang heb laten maken. Want het valt blijkbaar nogal mee met al die geknakte haren in mijn oren. Ik kan dus zomaar doorkachelen zonder gehoorbescherming. Niks aan de hand! Maar ik was wel benieuwd naar de  confectie gehoorbeschermers die ik me heb laten inpluggen.

Want de gehoordelaar van Beter Horen had wel een listige vraag: ‘Maar vindt u dat geluid van die rijwind niet hinderlijk?’ Mwahhh. Nooit zo over nagedacht…  Nooit wat anders gehoord. En nu ben ik dus bekeerd. Want met die zachte siliconenpluggen in je oren werd het rijden veel comfortabeler. De filtering  haalde de scherpte van het windgeruis zonder dat ik  het gevoel  had met gehoorschade op de motor te zitten. De set oordopjes ‘Road’ kostte in de aanbieding 10 euro.  Bruto gaan ze voor 14,95 euro. Een goeie investering op het gebied van rijcomfort dus.  En dat ze gehoorschade voorkomen? Prima toch! En hoe de stand van zaken nu is? Geluidsbescherming 2.0 is gearriveerd. De softplugs van een tientje bevielen zo goed dat ik nieuwsgierig  werd naar een meer structurele aanpak.  Ik ben toch bij de Schoonenberg terechtgekomen. Al was het alleen maar uit respekt voor Willeke Alberti.

Bij Schoonenberg doen ze ook aan gehoorbescherming uit de hogere prijsklasse. Ze maken aangemeten otoplastieken. Die tik je af voor 130 euro of zo, maar dan heb je ook wat. Want waar de zachtplestikken filtertjes al zo’n verrassing waren, daar zit zo’n aangemeten stel geluidsdempers in je oren als een goed ingedragen spijkerbroek dat aan je kont doet. De gehoortest kreeg ik er gratis bij. De uitkomst was hetzelfde als bij de collega’s.

www.beterhoren.nl

www.schoonenberg.nl, natuurlijk kan je lokale motordealer je ook helpen

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste verhalen 😎

We sturen je geen spam en houden je e-mailadres geheim!